Egne prosjekter

Jeg liker å utvikle egne prosjekter i krysningspunktet mellom musikk og litteratur, og her presenterer jeg noen prosjekter fra senere år. Ønsker du en konsert med noen av disse konseptene, er det bare å ta kontakt.

BÅL

Dette prosjektet har undertittelen «Sanger for et varmere samfunn», og har som hårete mål å gjøre nettopp dette – bidra til et varmere samfunn. Muligens litt naivt å tro at man kan redde verden gjennom musikk, men jeg har et håp om at det å samles og delta i et fellesskap der man vil hverandre godt, gjør noe godt for folk, og for verden. I prosjektet BÅL har jeg fått med meg Sindre Skeie og Åge Reite, og alle vi tre skriver låter om aktuelle temaer som opptar oss – om utfordrende sider ved det å være menneske, og om alt det som binder oss sammen. Konsertplanene har blitt litt amputert av en viss pandemi som tilsier at det ikke er så lurt å samles rundt reelle bål, men vi holder små konserter i ordnede former, og har planer om større trommer i bedre tider.

Julefred over jorda

Dette er, som navnet antyder, et juleprosjekt, utviklet av Trio Serafin og undertegnede. Vi ønsket å finne lyden av julestemning fra ulike steder på kloden, og gikk på skattejakt i kontaktnett og på internett etter den aller fineste julemusikken. De skattene som skinte mest ble arrangert for oss fire av komponisten Ewa Serafin, og jeg gjendiktet tekstene til norsk. Tematisk fant vi en rød tråd i sangmaterialet som var både iøynefallende og brennende viktig: Et ønske om fred, både julefred, sjelefred og politisk fred.

Dette prosjektet turnerte vi med for første gang i 2015, og siden har vi utviklet og utvidet det til å omfatte stadig større deler av verden. Høsten 2018 spilte vi inn plate som høstet mange flotte anmeldelser, blant annet denne:

http://klassiskcd.blogspot.com/2018/12/en-genial-juleplate.html

Når ord blir musikk

Komponister har alltid brukt poesi som utgangspunkt for komposisjoner av ulikt slag, og det gjør de fremdeles. Men svært mange av vår tids komponister bruker eldre tekster når de skal skrive ny musikk. Både jeg og gitarist Ole Martin Huser-Olsen er glad i ny poesi, men denne var det forsvinnende lite å finne av i repertoarbunkene. Særlig gjaldt dette yngre poeter. Dette syntes vi var en mangel. Dermed satte vi i gang et prosjekt, og bestilte musikk av fire samtidskomponister til tekster av fire yngre poeter. Gisle Kverndokk skrev musikk til dikt av Catherine Blaavinge Bjørnevog, Kjell Habbestad skrev til Ruth Lillegravens dikt, Ewa Serafin skrev en sangsyklus til tekster av Casper André Lugg og Marcus Paus tonesatte dikt av Ulrik Farestad. Prosjektet fikk bestillingsverkstøtte fra Norsk Komponistfond og Norsk Kulturråd, og vi fikk støtte til en lengre turné av både Norsk Kulturråd, Fond for utøvende kunstnere, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune. Nå har vi en intensjonsavtale om plateinnspilling på Lawo Classics, som vil resultere i et album om ikke så altfor lenge.

Den Lille Dyrehage

Våren 2014 lagde Vegard Øyen, Erik Bentsen og jeg barneplate i samarbeid med Den lille dyrehage, en dyrepark på Brokelandsheia, like ved E18 utenfor Risør. Plata inneholder 10 sanger om ulike dyr og attraksjoner i parken, som også inneholder Norges største regnskog. Plata ligger ute på alle digitale plattformer og er også å få kjøpt som CD, blant annet i dyreparken.

Jeg har skrevet 8 av tekstene i prosjektet, Erik Bentsen har skrevet 2, og Vegard Øyen har lagd musikken. På plata spiller Vegard alle instrumenter, Erik, jeg og Sunniva Størdal Bentsen synger, og Vegard, Elin Steinkjer og Ingrid Prestegard korer.

No stig vår song

I 2013 kom den nye salmeboka for Den norske kirke, Salmebok 2013, og i forbindelse med dette spilte jeg inn plata No stig vår song. På plata presenterer jeg 14 av de nye salmene i salmeboka. Sangene er arrangert av Knut Størdal, og et solid knippe norske musikere bidrar, blant annet Frøydis Grorud (saksofoner), Hermund Nygård (slagverk), Knut Størdal (tangenter), Audun Ellingsen (kontrabass) og Odd Halvor Moen (blikkfløyter og trekkspill).

Jeg har også turnert en del med dette stoffet med mindre og større besetninger, både på Østlandet og i Trøndelag.

Reklame